Velikonoce ve Španělsku: Tradiční slavnosti během Semana Santa

Španělsko, země bohatá na historii a kulturu, slaví Velikonoce s velkou pompou a vášní. Tento svátek, známý jako Semana Santa (Svatý týden), je jedním z nejvýznamnějších náboženských a kulturních událostí v zemi. Každý den v týdnu má své vlastní tradice a rituály, které přinášejí víru a radost do srdcí Španělů.

Palmová neděle (Domingo de Ramos)Semana Santa začíná Palmovou nedělí, kdy se věřící shromažďují v kostelích a nosí palmové ratolesti, aby připomněli vstup Ježíše do Jeruzaléma. Procesí se konají po celé zemi. Lidé vycházejí do ulic s věnci a květinami, aby přivítali Krista.

Pondělí Svatého týdne (Lunes Santo)

Pondělí Svatého týdne je obvykle klidnějším dnem, kdy se věřící připravují na nadcházející procesí a slavnosti. Některá města a vesnice však mohou pořádat menší procesí nebo obřady, aby započala atmosféra Semana Santa.

Úterý Svatého týdne (Martes Santo)

Úterý Svatého týdne je obvykle také spojeno s přípravami na hlavní procesí, která se konají ve středu a ve čtvrtek. V některých regionech může být úterý vyhrazeno pro tradiční přípravy pokrmů spojených s Velikonocemi, jako je příprava místních specialit a dezertů.

Jaké jsou španělské velikonoční pokrmy?

Věřící Španělé by neměli jíst během čtyřicetidenního půstu maso. V minulosti neměla vnitrozemská kuchyně ryby k dispozici a půst byl tak náročnou zkouškou. To se změnilo, když objevili postní zázrak, sušenou tresku zvanou Bacalao.Ta se stala symbolem nejen půstu, ale i samotných Velikonoc.

Španělské velikonoční menu

Předkrm

Ve Španělsku je velmi oblíbený svěží bramborový salát s pomerančem, olivami a sušenou treskou, který má mnoho variant. Gurmáni ho připravují i s vařeným vajíčkem a nasolenou sardinkou.

Polévka

Španělé často podávají polévku Salmorejo, která je variací na známější Gazpacho.

Hlavní chod

Gastronomickým symbolem španělských Velikonoc je treska na několik způsobů. Jedním z nich je treska s jemnou omáčkou z rajčat a pečených paprik. O něco složitější postup vyžaduje pečená treska s třenou česnekovo-chlebovou omáčkou.

Dezert

Torrijas je trošku zvláštní španělský moučník. Jde o obalovaný smažený chléb. Krajíce se nejprve nechají rozmočit v mléku svařeném se skořicí, obalí se v rozšlehaném vajíčku a osmaží ve velkém množství olivového oleje. Podávají se s cukrem a skořicí.

Středa Svatého týdne (Miércoles Santo)

Středa Svatého týdne je ve Španělsku často dnem, kdy se konají další procesí a obřady, které připravují cestu k hlavním událostem týdne. Některé městské čtvrti a vesnice mohou také pořádat různé tradiční akce a přehlídky, aby oslavily tuto důležitou náboženskou událost.I když pondělí, úterý a středa nejsou obvykle dnem hlavních procesí a slavností během Semana Santa, jsou stále důležitými dny pro přípravu a uvědomění si důležitosti této tradiční události pro španělskou kulturu a víru.

Zelený čtvrtek (Jueves Santo)

Zelený čtvrtek je dnem, kdy se koná poslední večeře. Slaví se připomínka poslední večeře s apoštoly. Tento den je také spojen s tradicí umývání nohou, kterou někteří kněží provádějí jako gesto pokory.

Velký pátek (Viernes Santo)

Velký pátek je den truchlení a vzpomínky na ukřižování Ježíše Krista. V tento den se konají mohutná procesí, při kterých se nesou obrazy a sochy připomínající poslední hodiny Ježíšova života. Nejznámější z nich je procesí v Seville, které přitahuje návštěvníky z celého světa.

Bílá sobota (Sábado Santo)

Bílá sobota je dnem ticha a očekávání. V mnoha městech se konají vigilie a slavnosti, které připravují věřící na oslavu Vzkříšení.

Neděle Zmrtvýchvstání (Domingo de Resurrección)

Nakonec přichází den radosti a oslav. Neděle Zmrtvýchvstání je dnem, kdy se věřící shromažďují, aby oslavili Vzkříšení Krista. Procesí se konají s radostnou hudbou a zpěvem, a lidé slaví s rodinou a přáteli.

Semana Santa ve Španělsku je nejen náboženskou událostí, ale také kulturním a společenským fenoménem. Tyto tradiční slavnosti přinášejí do ulic země barvy, zvuky a vůně, které oslavují víru a tradice Španělska.

Já sama jsem Velikonoce ve Španělsku několikrát zažila, ochutnala jsem Gazpacho a torrijas. Nejsem věřící, do kostela nechodím, tak jsou mi bližší naše velikonoční tradice. Chyběly mi tam malované kraslice a pomlázka. To zase vůbec neznají ve Španělsku a koukali na mě jako na zjevení, když jsem jim vyprávěla o našich tradicích.

Mou životní vášní je španělština. Pomohu Ti  proměnit Tvé první krůčky ve španělštině v hravou a vzrušující cestu. Více o mě se dozvíš ZDE
Komentáře